Dekbed of beddengoed verschonen, hoe vaak?

2023-06-07
Willen doelen

Experts zeggen dat je je beddengoed, kussenslopen en dekbedovertrekken eens per week zou moeten verschonen, of op zijn minst eens per twee weken. Een dekbed regelamtig uithangen en periodiek wassen is ok een must Echter, uit een recente peiling blijkt dat bijna een derde van de mensen hun beddengoed eens per week of zelfs vaker verschoont. 36% doet dit eens per twee weken en de rest verschoont het beddengoed eens in de drie tot acht weken of nog minder vaak! Je beddengoed regelmatig wassen is belangrijk om niet alleen je beddengoed en 4-seizoenen dekbed te beschermen, maar ook om je gezondheid te beschermen.

Hoe vaak moet je je beddengoed wassen? Hoe vaak moet je je beddengoed wassen als je ziek bent? Wat gebeurt er als je je beddengoed niet verschoont? Kun je ziek worden als je je beddengoed niet verschoont? Hoe vaak moet je je beddengoed verschonen?

 

KOOP NU

HOE VAAK MOET JE JE BEDDENGEDOE WASSEN?

Was je beddengoed, dekbedovertrekken en kussenslopen eens per week om je beddengoed fris te houden. Door regelmatig je beddengoed te wassen, bescherm je kostbaardere items zoals je matras, dekbed en kussens tegen lichaamsvloeistoffen zoals oliën, vocht en haar. Bovendien voelt het heerlijk om elke week in een fris setje beddengoed te stappen! We raden ook aan om onze wollen drogerballen te gebruiken bij het drogen van je gewassen beddengoed voor dat superzachte gevoel.

Hoe vaak moet je bedlinnen verschonen in de winter? - We raden nog steeds aan om je beddengoed eens per week te wassen in de winter, ook al zul je waarschijnlijk minder zweten dan tijdens de warmere zomermaanden.

HOE VAAK MOET JE JE BEDDENGOED WASSEN ALS JE ZIEK BENT?

Als jij of een familielid ziek is, raden experts aan om het beddengoed dagelijks te verschonen, indien mogelijk, of in ieder geval je kussensloop dagelijks schoon te maken, omdat bacteriën en virussen enkele uren kunnen overleven en zelfs na een wasbeurt kunnen blijven bestaan. Controleer de wasinstructies om te zien op welke temperatuur je je kussens kunt wassen.

Belangrijke tip over het doden van bacteriën en virussen op je beddengoed van microbioloog Laura Bowater:

"Laat je lakens en kussenslopen indien mogelijk in direct zonlicht drogen, omdat UV-licht effectief is in het doden van micro-organismen. Strijk je kussenslopen op de katoenstand (200 °C) om eventuele achtergebleven bacteriën te doden."

WAT GEBEURT ER ALS JE JE BEDDENGEDOE NIET VERSCHOONT?

Beddengoed, dekbedovertrekken en kussenslopen hopen allerlei lichaamsvloeistoffen, vuil van buiten en dode huidcellen op terwijl we slapen. Als je je beddengoed niet regelmatig schoonmaakt, kunnen die lichaamsvloeistoffen in je kussens, dekbedden en matrassen doordringen, en deze zijn altijd veel moeilijker schoon te maken dan je lakens, dekbedovertrekken of kussenslopen. Vooral tijdens de zomermaanden, wanneer warme, plakkerige nachten ertoe kunnen leiden dat we meer zweten.

KUN JE ZIEK WORDEN ALS JE JE BEDDENGEDOE NIET VERSCHOONT?

Als je je beddengoed niet regelmatig wast, kunnen je vuile lakens bestaande gezondheidsproblemen verergeren. Huisstofmijten voeden zich met dode huidcellen, wat astma kan verergeren en allergische reacties bij mensen met een huisstofmijtallergie kan veroorzaken.

Het kan ook je nachtrust verstoren. Je kunt jezelf 's nachts draaiend en woelend vinden, wat de kwaliteit van je slaap beïnvloedt.

HOE VAAK MOET JE JE BEDDENGEDOE VERVANGEN?

Als je beddengoed van goede kwaliteit is, zou het ongeveer vijf tot zeven jaar moeten meegaan. Wanneer je tekenen van slijtage ziet of voelt, is het tijd om ze te vervangen. Egyptisch katoenen lakens en linnen beddengoed gaan langer mee dan andere stoffen en worden bij elke wasbeurt zachter. Kies dus voor 100% Egyptisch katoen of 100% linnen voor lakens die lang meegaan en in de loop der tijd verbeteren.